A hónap műtárgya

2019. április

Páll Lajos: Kapuemelők

olaj-vászon, 100×70 CM

Pall_Lajos_Kapuemelok_ov_100x70_2010_kicsi

 

Páll Lajos (Korond, 1938. április 2 – Székelyudvarhely, 2012. november 9.) festő, grafikus, keramikus, költő. Tanulmányait a marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceumban kezdte. 1957-58. között – az ’56-os forradalmat támogató tevékenysége miatti letartóztatásáig  –  a kolozsvári Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. Mestereinek tudhatta Kádár Tibort és Mohy Sándort.

Ötödikes kora óta már intenzíven rajzolt, s a versírást középiskolás kora óta művelte. Sikeres költő és sikeres festő vált belőle. Verseskötetéhez saját illusztrációkat készített.

Művészete az erdélyi tájhoz, közelebbről a Kis-Küküllő völgyéhez, Korond emberi világához kötődik. Festészete természetelvű, de a 20. század modern festészeti irányzatainak kellékeit is gyakran beépíti motívumkincsébe (montázsok, szürreális fények, absztrakt módon értelmezett figurális ábrázolás). Világos, derűs színei optimizmust sugároznak, a táj megtartó erejének érzését keltik. Valahol a háttérben a nagybányai művésztelep kisugárzása, hagyományainak továbbvitele érvényesül kortárs művészeti eszközökkel.

1965. óta volt kiállító művész, számos hazai és külföldi (Svájc, Olaszország, Ausztria, Németország, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Pápa, Zsámbék, Szeged, Budapest) kiállításon szerepelt. 2009-ben a jászberényiek is láthatták műveit a Jászkürt Fogadóban.

Munkáit őrzi a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi múzeum, a marosvásárhelyi képtár, erdélyi, magyarországi és külföldi magángyűjtemények.

Munkásságát számtalan állami és civil kitüntetéssel ismerték el, köztük megkapta a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze, valamint a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Április hónap műtárgyaként KAPUEMELŐK (ov; 100X70 cm) című festményét ajánljuk vendégeinknek.

A festményt április 9-én, kedden 17:00 órakor a PÁLL LAJOS KIÁLLÍTÁS megnyitó programjának részeként mutatja be Góg Zoltán, a Jászkerület Nonprofit Kft program- és kiállítás szervezője.

A kiállítás megnyitójának részletes programja az „időszaki kiállítások” menüpont alatt olvasható

Ezt követően a festmény április végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.


 

<< 2019. március 2019. május>>