A hónap műtárgya

2014. szeptember

Benke László: Szüret

ÉV NÉLKÜL, OLAJ, FAROST, 50×59 CM

Benke László potré Benke László (1903-1983) táblakép- és templomfestő, restaurátor. Művészeti tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd 1934-ben az Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán végzett. Tagja volt az 1936-ban megalakult Jászberényi Nyolcak csoportjának. 1952-től rendszeresen vett részt a Szolnok megyei téli és nyári tárlatokon. 1944-45-ben a helyi gimnázium rajztanára volt. 1933-ban kapott elsőként templom-restaurálási megbízást (Jászberény, Szentkúti templom), melyet később több is követett (Gyöngyössolymos, 1960.). Közel 60 templom számára készített oltárképeket, oldalfalakra és a mennyezetre freskókat, a kiegészítő falfelületekre különböző díszítményeket.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Benke László munkásságáról, és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


A festményről

Benke László festménye szüreti jelenetet ábrázol. Az esemény helyszíne jól leolvasható a képi elemekből. A jászberényi nézők azonnal felismerik a Neszűr jellegzetes, szőlővel telepített részletét. A háttérben a „gunyhó” és a növényzet szép, festői hátteret ad a szüreti munkálatok számára. A kép realista felfogása, festőisége jól tudósít Benke László festőművészi kvalitásáról. Benke alkotó művészi munkájának nagyobb részét templomi freskók, falfestmények tették ki.

Hiányzó mozaikok

Kedves Látogatónk! Segítse Ön is a gyűjtemény dokumentálási munkáját! Az e havi műtárggyal kapcsolatban is várunk minden olyan hozzászólást, észrevételt, beszámolót, amely segíthet a mű keletkezésével, témájával, történetével kapcsolatos, jelenleg még nyitott kérdéseinkre választ találni. Legyen szó bármilyen, a képhez kapcsolódó személyes történetről, eseményről, vagy akár arról, hogy milyen alkalomra készítette a festő (pályázat, felkérés, ajándék, stb.), vagy volt-e kiállítva valahol, nyert-e díjat, örömmel fogadunk minden információt!


2014. október >>

Vélemény, hozzászólás?