A hónap műtárgya

2018. november

P. Bak János: Ebéd a mezőn

olaj-vászon, 75×99 CM

P.Bak_Janos_Ebed_a_mezon_ov.75x99_1946_kicsi

P. Bak János (Pázmándfalu, 1913.04.06 – Budapest, 1981.11.23.) festő, grafikus. Tanulmányait az Iparművészeti Iskolában kezdte, ahol Helbing Ferenc és Haranghy Jenő tanítványa volt. 1930-1937-ig a Képzőművészeti Főiskolán képezte magát, mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak, ez utóbbinak 5. évtől tanársegédje lett. 1947-től Baján, a Rudnay Szabadiskola és Művésztelep egyik vezetője volt. Rendszeresen kiállított a Képcsarnok galériáiban, emellett 1965-ben Milánóban és Firenzében, 1974-ben Tokióban volt egyéni kiállítása, de az érdeklődők csoportos kiállításokon is találkozhattak alkotásaival.

A Művészeti Alap 1953. nyarán Bajáról a Szolnoki Művésztelepre költöztette, kinevezték a művésztelep gondnokának és vezette a művészek csoportját is.

Festői stílusa Rudnay és a szolnoki festészet hatására alakult ki. Figurális festményei, portréi találóan jellemzik modelljei lélekállapotát. Tájai, csendéletei a vidék hangulatát és népe életformáját örökítették meg beleérző erővel. Mintegy szintézist teremtettek a nagybányai és az alföldi hagyományok között, kifejezve az ember és természet harmóniáját.

Bak János portréfestészete egyedülállóan magas színvonalú a XX. század magyar képzőművészetében, de az akvarellfestés kivételes képességű művelője is volt.

Jászberény részére „Lehel vezér Augsburg előtt” címmel nagyméretű történelmi képre kapott megbízást, mely 1957-ben készült el.

De P. Bak János nemcsak képzőművész, hanem hegedűépítő mester is volt.

Novemberben EBÉD A MEZŐN c. festményét ajánljuk az érdeklődőknek.

A festményt november 6-án, kedden 17:00 órakor mutatja be Csiszár Róbert művészeti író, a Damjanich János Múzeum Művészettörténeti Osztályának munkatársa.

A rendezvény programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola tanárai és növendékei
  2. A festményt bemutatja: Csiszár Róbert művészeti író
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a jelenlévő művészetkedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény november végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.


 

<< 2018. október 2019. január>>