A hónap műtárgya

2018. március

Olgyay Ferenc: Tél a hegyen

olaj-vászon, 60×80 CM

Olgyay_Ferenc_Tel_a_hegyen_ov_60x80_kicsi

 

 

Olgyay Ferenc (Jászberény, 1872. augusztus 22 – Budapest, 1939. február 17.) festőművész Budapesten és Münchenben tanult, majd Szolnokon telepedett le és az ottani művésztelep egyik alapító tagja lett. 1893-95. között Vágó Pállal és Mednyánszky Lászlóval együtt részt vett a Feszty-körkép megalkotásában.

1905-ben elnyerte az állami nagy aranyérmet. 1905-ben a Nemzeti Szalonban, 1909-ben pedig a Könyves Kálmán Szalonban volt kollektív kiállítása.

Korai képei a természet elmélyedt tanulmányozására vallanak. Számos tájképe a francia impresszionisták hatását mutatja. 1907-ben részt vett a MIÉNK megalakításában. 1911-ben Iványi Grünwald Béla hívására Kecskemétre ment, ahol a festés mellett a művésztelep nyári tanfolyamain korrigált. 1914-ben hagyta el a telepet. 1919-ben Sárváron festőiskolát szervezett a képzőművészet iránt érdeklődők részére, majd 1920-ban Budapestre költözött. 1921-ben csatlakozott a Benczúr Társasághoz.

Legértékesebbek realista szemléletű, széles előadású alföldi tájképei. Műfaj tekintetében  többnyire tájképeket festett, gyakran alakokkal, állatokkal. Fő motívumait a természetből merítette.

Több alkotását a Magyar Nemzeti Galéria őrzi, de festményeinek számosabb része magántulajdonban van.

Márciusban Olgyay Ferenc TÉL A HEGYEN című festményét, tájképfestészetének egy szép alkotását ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.

A festményt március 6-án, kedden 17:00 órakor mutatja be Farkas-Gattyán Adrienn Zóra, a Hamza Múzeum művészettörténésze.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Palotásy János Zeneiskola növendékei
  2. A festményt bemutatja: Farkas-Gattyán Adrienn Zóra, a Hamza Múzeum művészettörténésze
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól az érdeklődőkkel, művészetének kedvelőivel

Ezt követően a festmény március végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Olgyay Ferenc munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 

<< 2018. február 2018. április>>