A hónap műtárgya

2016. július

Gecse Árpád: Vásár

1928.;olaj-vászon, 63×79 CM

Gecse-Arpad-Vasar-1928-ov-63x79-cm


gecse_arpad Gecse Árpád (Alattyán, 1900. július 11 – Alattyán, 1999. január 22.) a Jászság festője.

Az alattyáni születésű művész, aki gyerekkorától kezdve rajzolt, a jászberényi főgimnázium növendéke volt, majd a Képzőművészeti Főiskolán Balló Edénél és Rudnay Gyulánál tanult. 1923-tól a Jászapáti Művésztelepen töltötte nyarait, ahol Bosznay István és Vágó Pál mellett dolgozott.

 A főiskola elvégzése után osztrák és olasz tanulmányúton vett részt, de bármilyen vonzó is volt a más vidék, ő visszatért a Jászságba, Alattyánba, ahol született. Élete végéig itt élt és dolgozott, számos köztéri alkotás őrzi emlékét. A felújított emlékházban pedig megtekinthetjük a Jászsághoz kötődő művészeti hagyatékát.

 1927-től a Szolnoki Művésztelep tagja volt, ahol együtt dolgozott Fényes Adolffal és más jelentős művészekkel.  Közel 100 éves életútja során számos olyan művet alkotott, mely a „Jászság festőjévé” tette. A művészet nagyobb részben azokból a benyomásokból táplálkozik, melyek a művészt körülveszik, életét befolyásolják.

 A hónap műtárgyaként bemutatásra kerülő VÁSÁR (1928.) című alkotás Gecse Árpád korai  munkáinak egyik jelentős darabja, mely alattyáni emberek ünnepi eseményét mutatja be.

A festményt július 5-én, kedden 17:00 órakor mutatja be dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Tóth Emese
  2. A festményt bemutatja: dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól, mindennapjairól a család tagjaival, az alattyáni és a jászberényi emberekkel.

Ezt követően a festmény július végéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Gecse Árpád munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


<< 2016. június   2016. augusztus>>