A hónap műtárgya

2017. október

Sáros András: Havas liget

olaj-farost, 50×60 CM; 1982.

Október hónap műtárgya a Sáros család meglepetése volt, melyet a jelen lévő közönség, beleértve a rendezőket is, ott láthattak először.

A festmény Sáros András családjának nagyvonalú adománya a Szikra Galéria számára.

 

Saros_Andra_Havas_liget_1982_50x60_of

 

Sáros András festőművész (Kürt, 1912. október 18. – Jászberény, 1983. július 1.) élete jelentős részét Jászberényben töltötte, markáns alakja a jászsági művészetnek. 1932-től a budapesti Ipar-művészeti Iskola grafikai szakára, majd Szőnyi István szabadiskolájába járt. 1933-tól 1938-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanult. Mesterei Glatz Oszkár és Rudnay Gyula voltak. 1945-től 1968-ig a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium rajztanára volt, majd 1976-ig a Jászberényi Tanító-képző Főiskola Rajzi Tanszékének tanszékvezető tanáraként dolgozott.

„Festészeti elvem – vallotta egy nyilatkozatában – a valóságból kiindulva és annak talaján állva, leegyszerűsített formákkal ábrázolni a valóságot. Témáim főként az alföldi tájhoz kötődnek. Színkezelésem is egyszerű, szeretem a csendes hangulatú, párás, kékesszürke árnyalatokat.” Olajképei, akvarelljei és temperái rendszeresen szerepeltek országos kiállításokon a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szolnoki és jászberényi tárlatain. Városunkban, a Lehel Vezér Gimnázium falán elhelyezett emléktábla őrzi Sáros András emlékét, amelyet a művészet szerető jászberényiek és a művész családja állítottak.

A festményt október 10-én, kedden 17:00 órakor mutatja be a festőművész fia, Sáros László György DLA Ybl-díjas építész a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Az ünnepélyes festménybemutató programja:

  1. Zene: Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893): Október.Őszi ének az Évszakok című sorozatból. Op. 37b.Zongorán előadja: Kiss Henriett zenetörténész
  2. A festményt bemutatja: Sáros László György DLA Ybl-díjas építész, Sáros András fia.
  3. Kötetlen beszélgetés a festőművész pályájáról, alkotásairól a család tagjaival, Sáros Katalinnal, Sáros András Miklós Munkácsy-díjas grafikus művésszel, menyével, Tenkács Márta okl. építészmérnökkel és a jelenlévő képzőművészetet kedvelő vendégekkel.

Ezt követően a festmény október végéig tekinthető meg a képtár nyitvatartási idejében.

Állandó kiállításunk arcképcsarnokában további információkat olvashatnak Sáros András munkásságáról és ízelítőt kaphatnak kiállításunkon szereplő műveiből.


 Fotók a rendezvényről

A leleplezés kicsiKözönség2 kicsiElőadás kicsi


<< 2017. szeptember 2017. november>>